A könyvelés elengedhetetlen egy vállalkozás számára

A könyvelés mindig örökzöld téma, mert nélküle egyszerűen nem működnek a vállalkozások.


Egy jó könyvelő nagyon sokat ér

Jó eséllyel a könyvelő, mint kifejezés minden felnőtt élő ember számára ismerősen cseng. Igen, ők azok a szakemberek, akik a számunkra értelmetlen számsorokból kiszűrik a lényeget és mindezt olyan formában, hogy azaz államnak is tetszen. A könyvelői hivatás most is hatalmas népszerűségnek örvend.

Rengeteg regisztrált mérlegképes könyvelő várja a hívásunkat, hogy rendbe tehesse a vállalkozásunk pénzügyi hátterét. Hiszen ő is akkor jár a legjobban, ha mi is sikeresek vagyunk.

Mi is az a bérszámfejtés?

Pénzügyes, adótanácsadó, kontrolling, cash-flow, könyvelő ezek mind-mind olyan kifejezések, amelyeket nem szívesen látunk. Azt szeretjük, ha csak egyszerűen flottul mennek a dolgok és nekünk nem kell törődni ezzel a részével. Ám sajnos ez sokszor kikerülhetetlen. Az egyik olyan fogalom, amellyel szintén meg kell ismerkednünk az a bérszámfejtés. Ez magában foglalja a munkaadó és a munkavállaló járulékainak a kiszámolását és annak lekönyvelését. Sőt a bérszámfejtőnek emellett jelentési kötelezettségének is meg kell felelnie. Persze szép lenne az élet, ha csak ennyi feladata lenne.

A bérszámfejtő feladati közé többek között még ezek is beletartoznak:

Havi, rendszeres bérszámfejtés, bérpótlékok és egyéb juttatások számfejtése, havi bérlisták átadása szerződés szerint meghatározott időpontban, a jövedelmek, és a járulékok elektronikus adatszolgáltatása, önkéntes nyugdíjpénztári bevallások elkészítése és leadása, munkaügyi nyilvántartások, statisztikák készítése, szabadságolások és a túlórák, megbízási díjak és napi díjak nyilvántartása stb…

Pénzügyi kontrolling nélkül nincs növekedés hosszútávon

A pénzügyi kontrolling egy olyan szolgáltatás, amely mindenki számára feketén-fehéren megmutatja a vállalkozásának a főbb számait, más szóval a versenyképességét. A kontrolling a jövedelmezőség mellett a likviditást és a vagyonalakulást is monitorozza. Ezt éveken át tanulják és gyakorolják a kezdők, hiszen egy nagyon bonyolult és nagyfokú precizitást megkövetelő munkafolyamatról beszélünk. Ez alatt állandó pénzügyi számítások, cash-flow, likviditáselemzés, pénzügyi háló és terv, valamint mozgásmérleg és például tőkeelköltési tervek készülnek.

A kontrolling a vezetői és a pénzügyi számvitel között van félúton és többek között a költségvetés elkészítését, a mutatószámok kalkulálását is tartalmazza.

Bízzon meg egy könyvelőirodát, mert ott mindezt egy csomagban kapja meg

Nagyjából az eddig leírt dolgokhoz kell értenie egy vállalkozás tulajdonosának, ha a saját kezében szeretné tartani a pénzügyeket. Ez természetesen esélytelen ezért erre megoldást kellett találni. A piac pedig mindig a kínálat igényeire épül és ezért a rendszerváltás óta gombamód elszaporodtak a könyvelői irodák.

A könyvelői irodának nem csak azaz egy előnye van, hogy mindent megkapunk egyben. Egy könyvelőiroda mindig könnyedén leinformálható, ráadásul mivel rengeteg ügyféllel dolgoznak, ezért csak a legjobbaknak szorítanak helyet benne, hiszen a szakmájában nem sikeres szakember nem tudná kiszolgálni a magas igényeket.

Egy könyvelőiroda megbízása hosszútávú együttműködést jelent, amely további előnyökkel járhat. Miután a könyvelőirodában megismerték az ön cégének pénzügyi hátterét, személyre szabottan tudnak megoldást nyújtani. Teljesen mindegy, hogy milyen problémát fedeznek fel a cégében, biztosan lesz olyan ember a fedélzeten, aki arra megoldást tud nyújtani. Olyat, amellyel Ön maximálisan elégedett lesz. Mert a könyvelőirodának is azaz érdeke, hogy Ön meg legyen elégedve a nyújtott szolgáltatásukkal, hiszen akkor válik Ön hűséges ügyfelükké. Olyanná, aki jó eséllyel nem tartja magában barátai, ismerősei között sem, hogy egy mennyire megbízható céget talált pénzügyeinek a rendbetételéhez. Egy szó, mint száz egy könyvelőiroda akár vidéken, akár Budapesten működik, egy dolgot csinál. Minél több pénzt próbál Önnél hagyni és betonfalat képez a cége és az adóhatóság között, méghozzá teljesen legális eszközökkel.

Manapság hatalmas luxus, ha nem vesszük körbe magunkat a legjobb pénzügyi szakemberekkel. Legyen az bérszámfejtő, pénzügyi tanácsadó, könyvelő, vagy éppen adótanácsadó, esetleg mindezt egy füst alatt adó könyvelői iroda.

Azt pedig sose tévesszük szem elől, hogy sokszor ha rendben vannak a pénzügyeink, kevesebb profittal jobban tud működni a cégünk, mint az a versenytárs, akinek nagyobb a bevétele, de megfelelő emberek hiányában kifolyik a pénz a vállalkozásából.

Maradj velünk fókuszban!

Mi folyamatosan figyeljük a vállalkozói léttel kapcsolatos változásokat, lehetőségeket!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Szeretnéd ha vállalkozásod a csúcsra törne?

vedd fel velünk a kapcsolatot!

AIOP_ajánlat