Hogyan éld túl 2021-et?
avagy van kiút a válságból

A jelenlegi pandémiás helyzetben egyre több vállalkozás szünetelteti a tevékenységét, vagy kényszerült megszűntetni vállalkozását, akik működhetnek, azoknak a többsége pedig a kereslet visszaesésével szembesül.

DE a jó hír, VAN KIÚT!

Milyen lehetőségek vannak a túlélésre? Több megoldás is létezik (pályázatok, hitel, minimális önerő), melyeket kihasználva kiutat találhatunk a jelenlegi helyzetből.

Kicsit azért vizsgáljuk meg a jelenlegi helyzetet:

A KSH friss adatai alapján már több mint 90 ezer egyéni vállalkozás szünetelteti a tevékenységét, vagyis az első hullámban látott hatalmas problémák most is itt vannak. A hivatal szerint 56 százalékkal több egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét az egy évvel korábbihoz képest novemberben. A vállalkozások 16 százaléka szüneteltette a tevékenységét november elején. Mindez pedig a munkanélküliség növekedését hozza magával, hiszen a kormányzati támogatások a második hullámban nem olyan kiterjedtek, mint az elsőben voltak.

A jelenlegi helyzetben a személyes vásárlások, szolgáltatások igénybevétele nagyjából a nullát közelíti, így néhány vállalkozás számára lehetetlen fennmaradni.

Mi most megmutatjuk, hogy VAN KIÚT!

„Mindig van kiút, vagy egy másik ösvény, amelyen el lehet jutni oda, ahová kell. A bökkenőkre és problémákra mindig számítunk, és ezek soha nem tartósak.”– Ryan Holiday

Alapvetően a jelenlegi helyzetben 3 fő irány van, mely lehetőségek közül választhatunk, annak érdekében, hogy vállalkozásunk fennmaradhasson:

  1. Maradék önerő

Abban az esetben, ha nem éltük fel minden megtakarításunkat, új irányba terelhetjük vállalkozásunkat, vagy kibővíthetjük a szolgáltatási kört. Minden esetben elsőre azt a lehetőséget kell megteremtenünk, hogy még otthonról is eljussanak hozzánk ügyfeleink, vevőink. Ehhez arra lesz szükségünk, hogy megjelenjünk online! Sok lehetőséget nyújtanak a social media felületek is, melyet nem árt kihasználni, ellenben egy weboldal elengedhetetlen, legyen szó akár egy statikus bemutatkozó oldalról, vagy egy komolyabb webshopról. Akkor, hogy ha a meglévő vállalkozásunk nem feltétlenül végezhető online (pl.: fodrász, műkörmös, optika), érdemes elgondolkoznunk azon, hogy milyen pluszt tudunk nyújtani.

Vegyünk egy példát:

Egy fodrász esetében ez úgy nézne ki, hogy van egy weboldala, amin keresztül megtalálják Őt a vendégei, de nem elég itt megállni, hiszen jelen helyzetben nem tudja a vendégeit fogadni, azaz ez még nem generál neki jelenleg bevételt. Abban az esetben, ha a látószögünket kibővítjük, máris ott tartunk, hogy gondolkozhatunk egy webshop létrehozásán, üzemeltetésén, mely kapcsolódik honlapunkhoz. Aktuálisan árulhatunk fodrászkellékeket, hajfestékeket, stb. Ezt követően, ha még egy kicsit messzebbről nézzük, és ha már rendelkezünk úgyis webshoppal, akkor semmiből nem áll leszerződni olyan online boltokkal, akiknek szabadon árulhatjuk a termékeit (több száz, vagy ezer van belőlük) az általunk megszabott eladási áron. Hipp-hopp ott találhatjuk magunkat, hogy bármi is jöjjön, vállalkozásunk fennmarad, hiszen a pandémia alatt is tudunk bevételt termelni.

Ezt még nyilván tovább lehet gondolni, hiszen lehet akár olyan oktató videókat készíteni (melyeket akár pénzért is el lehet adni), amelyek megtanítanak minket arra, hogyan kell saját magunknak biztonságosan befesteni a hajunkat, vagy akár hajvágási technikákat is lehet bemutatni általuk. Ezt a sort folytathatnánk tovább, hiszen itt tényleg csak a képzeletünk tud határt szabni.

  1. Pályázati források

Napjainkban több pályázati lehetőséget találhatunk, amelyeket kifejezetten a vállalkozások fennmaradása, vagy a gazdaság újraindítása céljából hoztak létre. Ezek kiterjednek eszközbeszerzésre, ingatlan vásárlásra, fejlesztésre, forgóeszköz finanszírozására, de legfőképpen a bérek támogatására.

A pályázatok világa egy kicsit összetettebb terület, mint azt bárki is gondolná. Természetesen bárki számára elérhetőek a hirdetmények, leírások, ellenben rengeteg szakzsargont találunk a leírásokban, melyeket nem könnyű megérteni. Egy-egy kiírt pályázatnak a megírása komoly fejtörést okozhat azoknak, akik nem minden nap ezzel foglalkoznak. Itt nem árt azt a minimális összeget arra fordítanunk, hogy valaki segítsen benne, hiszen így nagyobb eséllyel lesz sikeres a beadott anyag.

Fontos jól kiválasztani a megbízott pályázatíró céget. Véleményünk szerint olyan céget kell keresni, mely alapvetően is a vállalkozások működését segíti elő, hiszen nekik mindig is az az érdekük, hogy az Ön vállalkozása sikeres legyen, nem csak a pénztárcájukat akarják megtömni. Ezeket a vállalkozásokat úgy találjuk meg, ha komplex szolgáltatást (könyvelés, adminisztráció, stb.) nyújtó cégeket keresünk, akiknek egyik fő területe mellékesen a pályázatok.

Amennyiben találtunk egy ilyen céget, utána már csak közösen meg kell határozni a célt, beadni a pályázati anyagot és jöhet az elbírálás.

„A szakzsargon használata elsősorban az empátia hiányára utal – amikor a feladó nem törődik az üzenet címzettjének felkészültségével.”– Alan Siegel
  1. Hitelkonstrukciók

Az állam több, jó konstrukciókkal rendelkező hitelt vezetett be, melyeket megszűrt tevékenységi körökkel, sok vállalkozás tud igénybe venni.

Itt elsősorban a türelmi időszak, valamint a kamatmentesség okozza a jó lehetőséget a vállalkozások számára. Ettől függetlenül javasolt jól körül járni a témát, vagy szakembert megbízni, hiszen a legmegfelelőbb hitel megtalálása, vagy a szükséges dokumentumok összeszedése nagy fejtörést okozhat. A pályázatokhoz hasonlóan – ha nem jobban – a szakszavak hadával találkozhatunk, melyeket néha elég nehéz megérteni.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy az egyes marketing szövegekkel ellentétben nem mindig és mindenkinek adnak hitelt az egyes bankok.

Sok cég nyújt ingyenes tanácsadási szolgáltatást, melynek kihasználásával megtalálhatjuk a megfelelő hitelkonstrukciót.

Összefoglalva a fentieket, MINDIG VAN KIÚT, csak meg kell találni a megfelelő utat és a hozzáértő segítséget! Mindig az első lépés a legnehezebb, de ha belevágunk, meg lesz a pozitív eredmény!

Maradj velünk fókuszban!

Mi folyamatosan figyeljük a vállalkozói léttel kapcsolatos változásokat, lehetőségeket!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Szeretnéd ha vállalkozásod a csúcsra törne?

vedd fel velünk a kapcsolatot!

AIOP_ajánlat